Door: Fleur Meenderink

‘De Schreeuw' is een kunstwerk dat gaat over een traumatische ervaring van de schilder zelf. In de tijd dat hij het schilderij creëerde, had hij een relatie met een getrouwde vrouw. Deze relatie verliep uiterst pijnlijk voor de schilder en in deze periode maakte hij dan ook een aantal schilderijen die zijn leven op dat moment lieten zien. Op het moment dat de verhouding voorbij was en hij dus weer vrijgezel was, schilderde hij ‘De Schreeuw'. De persoon op het schilderij moet hem zelf voorstellen.

Edvard Munch heeft een zware jeugd meegemaakt. Hij stopte al zijn emoties in zijn schilderijen, onder andere verdriet, ziekte, dood, en ook seksualiteit. In ‘De Schreeuw' heeft Edvard Munch vooral de nadruk gelegd op gevoel. Het voornaamste gevoel dat hij in dit schilderij naar voren heeft laten komen is angst, dit naar aanleiding van een angstvisioen. Edvard Munch heeft ook de Eerste Wereldoorlog meegemaakt en ook dat maakte dat hij zich richtte op het expressionisme.

Het beeld is erg figuratief door de brug en de persoon. Toch is het schilderij meer abstract dan realistisch. Dat komt door de 'onafgemaakte' persoon en de onrealistische achtergrond.

Bij ‘De Schreeuw' zijn olieverf, tempera en pastel gebruikt. In het schilderij is zeker gebruikt gemaakt van licht, het licht lijkt van de zijkant te komen, dat kan je zien door de schaduwen bij de relingen van de brug.

In het schilderij worden warme en koude contrasten gebruikt. De lucht is warm en voor de zee zijn koude kleuren gebruikt.

De kunstenaar heeft goed onderscheid gemaakt tussen de voorgrond en de achtergrond. De voorgrond heeft strakkere contouren, waardoor de persoon, de brug en de personen op de achtergrond meer naar voren komen en dus belangrijker lijken te zijn.

Het schilderij is dynamisch, beweeglijk en druk. De achtergrond en voorgrond spelen allebei een grote rol, dus er is sprake van een over- all - compositie.

Als we het over ‘De Schreeuw' hebben, spreken van autonome kunst. Het schilderij is niet doelmatig gemaakt, Edvard Munch maakte het niet in opdracht en had niet de bedoeling het schilderij een functie te geven.

 

 

Door: Lianne de Jongh

Dit is een schilderij van Vincent van Gogh genaamd Sterrennacht. Volgens mij kent bijna iedereen dit schilderij wel of heeft het wel eens gezien. Het is daarom redelijk populair. Ik vind het ook een mooi schilderij, want het geeft mij een warm gevoel, net alsof ik ’s avonds in een gezellig stadje loopt met allemaal lampjes.

Wat mij ook gelijk opvalt zijn de vormen en kleuren die zijn gebruikt. Er zijn veel ronde vormen gebruikt. Je zit niet veel scherpe hoeken en dat soort dingen meer als je kijkt naar de lucht met de sterren, zijn ze heel erg ‘groot’ geschilderd. Door middel van een soort streepjes de zetten heeft hij de hele lucht inclusief de sterren met elkaar verbonden. Ook als je kijk naar de cipres links in het schilderij, is hij heel erg op een soort harde manier geschilderd.

Er is ook gebruikt gemaakt van warme en koude kleuren. De sterren en de maan staan met hun geel/oranje warme kleur erg in contrast met de blauwe koude kleuren van de lucht. Hij heeft dus natuurlijke kleuren gebruiken en dit gebaseerd op de werkelijkheid. Deze kleuren zie je ongeveer ook zo in het echt. Het schilderij is geschilderd vanuit een denkbeeldig punt.

Van Gogh zou dit hebben geschilderd tijdens zijn verblijf in Frankrijk. Nadat hij dit heeft geschilderd is hij opgenomen voor een psychiatrische behandeling. Hij had dit schilderij later nog naar zijn broer gestuurd in Parijs met een brief waarin stond:

"Waarom, vraag ik me af, zouden de stralende stippen in de lucht niet net zo makkelijk te bereiken zijn als de zwarte stippen op de kaart van Frankrijk? Net zoals we de trein naar Tarascon of Rouen nemen, gebruiken we de dood om naar de sterren te reizen."

Hij zat in een soort depressie in de tijd dat hij dit schilderde en hij heeft heel veel emotie in het schilderij geuit. Daardoor waarschijnlijk ook de donkere kleuren, want hij had het even niet zo goed. In die tijd had ook een drang naar een godsdienst en daarom ook dus die kerk die je in het midden van het schilderij ziet.

Waarom is dit schilderij nou zo populair? Mensen over de hele wereld kennen het schilderij. Het schilderij is door heel veel mensen een andere variant op gemaakt.

En het is populair omdat je de schilderstijl die Van Gogh heeft gebruikt steeds vaker terug ziet komen in andere meesterwerken. Zoals hieronder:

Door: Claire Dupain

 

Ik heb voor het schilderij van Pablo Picasso gekozen genaamd ‘The Old Guitarist’. Het schilderij is gemaakt in het jaar 1903. Op het schilderij is een oude blinde man afgebeeld die gitaar speelt in de straten van Barcelona. De schilderstijl van Picasso is vooral expressionistisch schilderen en deze stijl zie je goed terug in het schilderij. Het schilderij is geschilderd net na de zelfmoord dood van Picasso’s goede vriend genaamd Casagemas.

 

Gedurende deze tijd schilderde Picasso vele doeken die de ellende van de armen, de zieken, en die uitgeworpen van de samenleving weergeeft.  Dit kunstwerk werd gemaakt in Madrid, en de vervormde stijl (er rekening mee dat het bovenlichaam van de gitarist lijkt te leunen), terwijl de onderste helft in een kleermakerszit zit. De gitaar is bedoeld om de ruimte tussen het figuur te vullen, omdat hij zich bewust is van zijn situatie en zijn blindheid en armoede, zijn beide voor de hand aan de man terwijl hij de gitaar speelt. Het dunne lichaam van de oude man in het schilderij is een vorm dat gebruikelijk is in zijn thuisland Spanje. Het enige kleurverschil die je ziet is dat alles blauw is alleen de gitaar is een andere kleur namelijk bruin. Zo wilde Picasso aangeven hoe erg de armoede was. De sombere stijl die gebruikelijk is bij veel van de stukken die hij gemaakt zijn tijdens deze periode.

 

Ik vind dit schilderij erg mooi omdat het een erg mooie betekenis heeft. Ik vind wel dat het schilderij een sombere uitstraling heeft door de weinige kleuren die hij heeft gebruikt. Dit schilderij is erg populair omdat de hele wereld het kent en het kunstwerk staat ook in een erg bekende galerij in Chicago. Mensen over de hele wereld komen naar deze galerij om dit schilderij te bewonderen!

 

Door: Sanne ten Ham

 

Dit schilderij heet “koe blij” het is maakt door Mirthe Kolkman in 2014. Het schilderij past bij het onderwerp populariteit, omdat je dit soort schilderijen vaak ziet de laatste tijd.

Op dit schilderij zie je twee koeien die een feestmuts op hebben, de rechter koe heeft ook een feestelijk fluitje in zijn mond verder zie je nog wat slingers op de felle blauwe achtergrond. Op dit schilderij zie je ook dat de linker koe blauw, zwart en wit is en dat de rechter koe rood, zwart en wit is en dat de koeien allebei een hele kleurrijke kop hebben met een kleurrijke feestmuts op.

Dit schilderij maakt een hele vrolijke indruk door de kleuren die gebruikt zijn zoals het felle blauw op de achtergrond en de vrolijke kleuren van de koeien koppen en de feestmutsen. Ook wordt het schilderij vrolijker gemaakt doordat de koeienkoppen naar voor komen.